הסכם יחסי ממון בין בני זוג נועד להגדיר את זכויותיהם של בני הזוג בנוגע לרכושיהם, ובמיוחד לקבוע כיצד יחולקו נכסיהם במקרה של גירושין או במקרה של פטירה. מטרת ההסכם היא להבטיח שחלוקתם של נכסי בני הזוג תתבצע בצורה מסודרת וברורה, ללא חיכוכים משפטיים.
הסכמים אלו נוגעים גם לזוגות שלא נישאו כדת וכדין (ידועים בציבור), במקרים אלה ההסכם חשוב במיוחד כדי להבהיר את חלוקת הרכוש במקרה של היפרדות.
מטרת חוק יחסי ממון
החוק שנקבע בישראל ב-1973, חוק יחסי ממון בין בני זוג, מטרתו להבטיח שעם סיום הקשר הזוגי, בין אם מדובר בגירושין ובין אם מדובר בפטירה, הרכוש המשותף יתחלק באופן שווה בין שני בני הזוג. ההסדר נקרא הסדר איזון המשאבים. כלומר, כל נכס שנצבר על ידי בני הזוג במהלך הנישואין יחולק שווה בשווה, כך שגם אם אחד מבני הזוג צבר נכסים במהלך הנישואין, לא תהיה לו זכות בלעדית עליהם.
הסכם הממון נועד לשמור על זכויותיהם של כל אחד מבני הזוג, כך שלא תהיה מחלוקת בסיום הקשר הזוגי, וכולם ידעו מראש מה מגיע לכל אחד מהם.
עריכת הסכם ממון
עריכת הסכם ממון דורשת ייעוץ משפטי מקצועי, וההסכם חייב להיות מנוסח בצורה ברורה ומובנת, כדי למנוע בעיות עתידיות. מומלץ להיעזר בטוען רבני או עורך דין המתמחה בענייני משפחה. יש להקפיד על עריכת ההסכם בצורה שתשמור על האינטרסים של שני הצדדים.
לאחר שההסכם נערך ונסגר בין בני הזוג, יש לקבל אישור של גורם מוסמך על מנת שההסכם ייכנס לתוקף. גורם מאשר זה משתנה בהתאם למועד עריכת ההסכם.
מיהו הגורם המאשר את הסכם הממון?
הגורם המאשר את ההסכם משתנה בהתאם לשלב בו נחתם ההסכם:
לפני הנישואין: כאשר מדובר בהסכם שנעשה לפני נישואין, ניתן לאשר את ההסכם בפני נוטריון או רשם נישואין. אין צורך לאשר את ההסכם בבית דין רבני או בבית משפט.
לאחר הנישואין: במקרה של זוג נשוי שכבר עבר את שלב הנישואין, יש לאשר את ההסכם בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה, כל אחד לפי תחום השיפוט הרלוונטי. (ראה עוד מאמר בנושא הסכם גירושין בגישור)
הסכמים ממון לזוגות ידועים בציבור
המצב המשפטי של בני זוג שאינם נשואים כדת וכדין אלא מכונים "ידועים בציבור" שונה במעט. זוגות אלו לא נחשבים לנשואים באופן אוטומטי, ולכן הסכמים שהם חותמים עליהם אינם בהכרח נחשבים להסכמים על פי דין. עם זאת, ישנם מקרים בהם בית הדין יכול להכיר בזוגות כאלה, ולהתייחס אליהם כזוג נשוי במידה והם פעלו כמו זוג נשוי.
אם בני הזוג חתמו על הסכם הממונה עליהם, והם הכירו בהם כזוג נשוי לכל דבר, יתכן שההסכם יחול. במקרה כזה, הסכם הממון יכול להיכנס לתוקף גם אם בני הזוג לא נישאו כדת וכדין.
איך להסדיר את הסכם הממון?
ככלל, בני זוג שמגיעים למסקנה שהם צריכים להיערך להסכם ממון, יכולים להיעזר בטוען רבני המתמחה בענייני משפחה שיסייע להם. ישנה חשיבות רבה בהבנת התהליכים המשפטיים השונים ובעצות מקצועיות שיכולות למנוע בעיות עתידיות.
במהלך הגירושין או במקרים אחרים של היפרדות, אין מקום לשערות ובלבול. כל אחד מבני הזוג זכאי לדעת מה שייך לו ומה שייך לשני. לכן, הסכמים ברורים מקדימים את הכל, ומסייעים למנוע מחלוקות.
לסיכום
הסכם יחסי ממון בין בני זוג הוא כלי חשוב שמסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של גירושין או פטירה. מטרת ההסכם היא להבטיח שכל צד יקבל את זכויותיו בצורה ברורה והוגנת, על פי הסדר איזון המשאבים. תהליך עריכת ההסכם דורש ייעוץ מקצועי והסכמות של שני הצדדים, כאשר במקרים רבים יש לאשר את ההסכם בפני גורם מוסמך, כמו נוטריון, רשם נישואין או בית דין רבני, בהתאם למועד עריכתו.
הסכמים ממוניים לא נוגעים רק לבני זוג נשואים, אלא גם לזוגות ידועים בציבור, אולם המצב המשפטי שלהם עשוי להשתנות בהתאם לנסיבות. חשוב לזכור שסוגיית חלוקת הרכוש היא אחת המורכבות ביותר בתהליך הגירושין, ולכן יש להיעזר במומחים כדי למנוע סיבוכים משפטיים בעתיד.
אם אתם עומדים בפני גירושין או מתכננים להינשא, כדאי מאוד להסדיר את עניין הרכוש באמצעות הסכם ממון שיגן על זכויותיכם וימנע אי-הבנות ומחלוקות בעתיד. בכל שלב מומלץ לפנות לטוען רבני המתמחה בדיני משפחה על מנת לקבל יעוץ וליווי בתהליך ההסכם.