דילוג לתוכן

מהו הסכם יחסי ממון ?

הסכם ממון בין בני זוג, הינו חוק שנכנס לתוקף בשנת 1974, ומאז חל הסדר של 'איזון משאבים'. הסדר זה קובע כי בכל מקום של פקיעת חיי הנישואין עקב גירושין או ממות מייד קמה זכותו של כל אחד בהסדר חלוקה ברכוש המשותף, ומתקיים איזון משאבים.

בעקבות תיקון של החוק הנ"ל ניתן היום לאזן את הרכוש בין בני הזוג עוד בטרם פקיעת הנישואין, כגון במקרה שבני הזוג נמצאים בהליך היפרדות ועוד לפני קבלת הגט. ואף במקרה בהם בני הזוג מעוניינים לחיות יחד בחשבונות נפרדים.

יש לציין כי חוק יחסי הממון חל רק על זוגות הנישואים ושאושרו על ידי בית הדין הרבני ולא על זוגות הידועים בציבור.

מטרת חוק 'הסכם ממון'

הסכם ממון מטרתו להסדיר את התנהלות הכלכלית במהלך הנישואין ואת חלוקת הרכוש לאחר היפרדות הני הזוג.

במקרה שבני זוג ערכו הסכם כזה וחתמו עליו יכולים הם לקבוע כל עיקרון בנוגע ליחס שלהם לרכוש, ולנכסים שברשותם. והכל לפי אומדן דעתם.

מהם הנושאים שכדאי לשים עליו דגש בהסכם ממון ?

נמנה כאן כמה מהנושאים המרכזיים שמומלץ ואף כדאי שתכניסו לתוך הסכם ממון :

  • נכסים קיימים ורכוש זמין – כל דבר שנמצא בבעלות בני הזוג, בין אם זה מקרקעין או מטלטלין.
  • חובות שישנם לבני הזוג – כל חוב שקיים כולל משכנתא או כל חוב שקיים או חוב עתידי יש להכניס להסכם הממון ולפרט מי יישא בתשלומים.
  • הוצאות שוטפות – יש לפרט כיצד בני הזוג ינהגו בהוצאות עתידיות שיזמנו להם בהמשך החיים.
  • הכנסות עתידיות – פירושו כל הכנסה עתידית, איפה יופקד ולמי תהיה גישה לזה. כגון ירושות או מתנות ושאר זכיות עתידיות לרבות פירות שיצטברו על הנכסים הקיימים.
  • פנסיה וקרנות השתלמות – פעמים רבות כספי הפנסיה או קרני השתלמות מגיעים לסכומים של עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים, יש לתת את הדעת איך הם מתחלקים באופן שוויוני והוגן בין בני הזוג במקרה של היפרדות.

כמובן שישנם עוד ועוד סעיפים שניתן ואף רצוי לשים עליהם דגש, יש לערוך הסכם כזה בדקדוק רב ושימת לב יתרה. כמובן שניתן לתת דגש על כל סעיף כל שהוא, במידה ואתם חושבים שמדובר בנושא העלול להגיע למחלוקת וכל עוד שהסעיף המדובר אינו מנוגד לחוק.

נתינת תוקף על הסכם הממון

על מנת שהסכם הממון יקבל תוקף מבחינה משפטית, עליו לעמוד בכמה דרישות. חובה עליו להיות מנוסח בכתב וחתום על ידי שני הצדדים. וכן עליו להיות מפורט וברור, ולכלול את כל ההסכמות בין שני הצדדים. על פי החוק אין חובה להחתים עדים על ההסכם, אולם ישנם זוגות שמעוניינים בכך. אין בכך חיסרון מול הגורם המאשר.

הסכם ממון יאושר על ידי בית משפט או בית הדין הרבני, וזאת לאחר שהצדדים או בא כחם הגישו את הסכם הממון לדיין או שופט וניתן לו תוקף של פסק דין. לאחר שניתן לו תוקף של פסק דין ניתן לאכוף את הפסק דין הנ"ל על ידי ערכאות.

אופן עריכת הסכם הממון

ניתן לערוך את הסכם הממון באופן עצמאי ולהגישו לדיין או לשופט על מנת שיאשרו את תוקפו, ככלל מומלץ לגשת לטוען רבני מומחה בדיני משפחה שיערוך לכם את ההסכם ממון, עם שימת דגש על כל הפרטים הקיימים. מהלך כזה יכול למנוע קטטות ומריבות עתידיות.

הטענים הרבניים מכירים היטב הן את ההלכה היהודית והן את החוק הישראלי הרלוונטי, דבר המאפשר להם לערוך הסכם שיהיה עמיד מבחינה משפטית ויתאים הן לצרכים ההלכתיים והן לצרכים האישיים של בני הזוג. לטוען רבני ישנו ניסיון רב בטיפול בענייני משפחה, לרבות גירושין וחלוקת רכוש. הם מכירים את הניואנסים המשפטיים וההלכתיים הקשורים להסכמי ממון ויכולים לספק פתרונות יצירתיים ומותאמים אישית.

לסיכום

הסכם ממון הוא מסמך משפטי המאפשר לבני זוג לקבוע מראש כיצד יחלקו את רכושם במקרה של פרידה, גירושין או פטירה של אחד מבני הזוג. ההסכם נועד להסדיר את היחסים הכספיים בין בני הזוג ולמנוע סכסוכים עתידיים.

הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב שמספק וודאות וביטחון לבני זוג. אם אתם שוקלים לערוך הסכם ממון, מומלץ להתייעץ עם טוען רבני המתמחה בתחום.

אודות הכותב:
טוען רבני
יצחק דרור


טוען רבני יצחק דרור הינו מומחה בדיני משפחה בעל ניסיון עשיר בתחום. בראשותו משרד גדול ומוביל, שטיפל בתיקים רבים ומגוונים בשנים האחרונות וליווה לא מעט לקוחות בתהליכי גירושין וכל הכרוך בכך (משמורת ילדים, כתובה, מזונות, חלוקת רכוש).
בנוסף טוען רבני יצחק דרור מנהל מכון מוביל בתחומו ללימודי טוענים רבניים ומקצועות תורניים.  

אהבתם? שתפו:

מאמרים אחרונים

דיני משפחה

הגשת תביעת גירושין

דיני משפחה

החזקת ילדים בגירושין

גישור

יחסי ממון בין בני זוג

דיני משפחה

הגשת תביעת גירושין

דיני משפחה

החזקת ילדים בגירושין

גישור

יחסי ממון בין בני זוג

דיני משפחה

חלוקת רכוש בגירושין