הקדמה
אחד הנושאים המרכזיים שעולים בתיקי גירושין המגיעים אלינו, הוא סוגיית מזונות הילדים בהקשר של משמורת משותפת.
במאמר זה נבחן לעומק את ההשלכות של הסדר משמורת משותפת, ועל חובת מזונות האב. ונשווה את הגישות השונות של בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה בנושא זה.
פסיקת דמי המזונות
בסעיף 3 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) תשי"ט – 1959 החוק קובע : "אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלו"
ביאור הדברים הינו שהחוק קובע כי אדם מחויב לדאוג לצרכיהם הכלכליים של ילדיו הקטינים. חובה זו מיועדת להבטיח את רווחת הילדים. החובה חלה על ילדים שטרם מלאו להם 18 שנים .
פסק הדין בע"מ 919/15
פסק דין זה (בע"מ 919/15) הביא לשינוי מהותי בגישה של בתי המשפט לחישוב מזונות ילדים. עד לפסק דין זה, האב היה נושא ברוב נטל תשלום המזונות, גם במקרים של משמורת משותפת.
פסק הדין החדש קבע :
- חובת מזונות היא משותפת לשני ההורים: החל מגיל 6, החובה למזונות הילדים חלה על שני ההורים באופן שווה, בהתאם ליכולותיהם הכלכליות ולחלוקת זמני השהות של הילדים
- חישוב מזונות לפי יחס ההכנסות: גובה המזונות נקבע בהתאם ליחס ההכנסות של ההורים, ולא רק על סמך הכנסתו של האב.
- חלוקת הוצאות על הילדים: ההוצאות על הילדים מתחלקות בין ההורים בהתאם לזמני השהות של הילדים אצל כל אחד מהם
משמעות הדבר שכאשר זוג הורים החליטו להיפרד והגיעו יחד לכלל הסכמה שלטובת הילדים יהיה נכון להגיע להסדר של משמורת משותפת ובני הזוג הלכו לבית משפט להסדיר ולעגן את ההסכם הזה, בית משפט יפטור את האב מתשלום מזונות כל עוד שחלוקת שהות הילדים אצל האב והאם שוות.
נקודה חשובה שיש לשים לב אליה בשביל למנוע בלבול, כיום החוק מגדיר את המונח משמורת משותפת בשם 'אחריות הורית' – מדובר בשם אחר למונח זהה של משמורת משותפת.
בתי הדין הרבניים – מזונות ילדים במשמורת משותפת
בתי הדין הרבניים שאינם מחויבים לפסיקת בית המשפט ממשיכים עדיין את המסורת בהם הם מטילים דרך כלל את חיוב המזונות על האב אף במקום של משמורת משותפת.
אמנם דין זה מפלה את הגבר וגורם לכך שהאב ישלם מזונות אף כשהוא מגדל את ילדיו בשווה לאם, אך בית הדין נצמד להלכה היהודית ולכך מחייבת את האב במזונות ילדים במשמורת משותפת.
אך חשוב לציין שבית הדין במקרים כאלה יחייב את האב בדמי מזונות מינימליים בלבד, אלא אם כן מדובר רק בהסדרי שהות אצל האב ואז בית הדין יחייב את האב במלוא סכום המזונות.
לסיכום
עקב חילוקי הדעות בין בית המשפט לבית הדין הרבני בנוגע לחיוב מזונות במשמורת משותפת, ישנו דיון שמתפתח לא פעם בין הגבר לאישה מי יכריע בשאלה הזאת, בית משפט או בית דין.
מכיוון שמדובר בהחלטה משמעותית בין לגבר ובין לאשה, מומלץ להיעזר באיש מקצוע כגון טוען רבני המומחה לדיני משפחה.