בעבר, כשהיו בני זוג נפרדים ומחליטים להתגרש, הדעה הרווחת הייתה שהילדים המשותפים יישארו ברוב המקרים אצל האם, תוך שהאב יקבל הסדרי ראיה. אולם בשנים האחרונות חלה תמורה בגישה זו, כאשר בית המשפט והדיינים בבתי הדין הרבניים התחילו להכיר בזכותו של האב להוות חלק בלתי נפרד מחיי ילדיו גם לאחר הגירושין. כיום, אנו עדים למגמה הולכת ומתרקמת של קידום גידול משותף של הילדים, מתוך הבנה כי טובת הילד מחייבת את נוכחותם של שני ההורים בחייו ובחינוכו.
כבר בהלכת בע"מ 919/15 בה בית המשפט דן על חיובי האב במזונות במשמורת משותפת, ניתן לראות את גישת השופטים הנותנת זכויות לאב בכל הנוגע למשמורת משותפת על הילדים.
בשלב זה, הכניסו בתי המשפט את המונח "משמורת משותפת" או "אחריות הורית משותפת" לתוך המערכת המשפטית, שמטרתו להבטיח גידול תקין ומאוזן של הילד עם מעורבות של שני ההורים, ולא מצב בו אחד מההורים שולט באופן בלעדי בהורות ובגידול הילד.
מהם התנאים למשמורת משותפת?
- מסוגלות הורית
הראשון בתנאים החשובים עליהם יבחן בית הדין הוא מסוגלות ההורים לגדל את הילד באופן עצמאי ומאוזן. בבית הדין ייבחן אם ההורה מסוגל לנהל את החיים עם ילדיו בצורה עצמאית, האם הוא יכול להיות אחראי עליהם ולהספק להם את כל הצרכים הפיזיים והרגשיים. למשל, אם אחד מההורים נמצא במצב רפואי או נפשי שלא מאפשר לו לטפל בילדים בצורה נאותה, ייתכן שתישקל האפשרות למנוע ממנו את המשמורת המשותפת. בנוסף, תיבחן אם ההורה מסוגל להעניק לילדים טיפול אישי ואוהב, או אם הוא נזקק לעזרתה של דמות חיצונית כמו שמרטפית לטיפול יומיומי.
- קשר תקין בין ההורים
היבט מרכזי נוסף בהערכת המשמורת המשותפת הוא הקשר בין ההורים עצמם. בית הדין ישקול אם יש שיתוף פעולה בין הצדדים בנוגע להורות, גידול ילדים ותקשורת מתמשכת בנוגע לצרכים של הילד. אם יימצא כי ישנה אי-הסכמה נמשכת בין ההורים, כעסים, או איבה אישית שיכולה להפריע לתפקוד הוריהם, סביר להניח כי המערכת המשפטית לא תתמוך במשמורת משותפת. כל מצב שמזיק לטובת הילד ייבחן בית הדין בהקפדה, ולפני כל החלטה כזו, תיבחן האפשרות שההורים יחייבו להתקשר ולהתייעץ ביניהם בצורה בונה ובריאה.
- הסכמות משותפות בין ההורים
משמורת משותפת דורשת הסכמה מלאה בין ההורים בכל הקשור לחלוקה שוויונית של הזמן עם הילד, והסכמות על חינוך הילדים. בית הדין לא יאשר הסכם משמורת משותפת אם ישנם חילוקי דעות בין ההורים בנוגע לאורח חיים, חינוך ילדים או צורת החלוקה של הזמן. החובה להסכים על כל נושא שקשור לתפקוד של הילד מחייבת את ההורים להגיע להסכמות משותפות בנוגע לתנאים בהם הם יכולים לנהל את ההורות בהצלחה.
אולם לא תמיד תחול עליכם חלוקה שוויונית של מזונות ילדים במשמורת משותפת, דבר זה תלוי בכמה גורמים, כגון מקום פתיחת תיק הגירושין. ראה עוד: האם משמורת משותפת משלמים מזונות.
האם ניתן לשנות את הסכם המשמורת המשותפת?
במקרים מסוימים, המשמורת המשותפת עשויה להשתנות לאחר תקופה, כאשר אחד מההורים או שניהם מעריכים כי ההסכם לא מתאים יותר או לא מקדם את טובת הילד. למשל, אם אחד ההורים מתחתן מחדש, עובר ממקום מגוריו (ראה עוד: מרחק מגורים במשמורת משותפת), או סובל ממחלה שמקשה עליו לטפל בילדים באופן מספק, הוא יכול לפנות לבית הדין ולבקש שיבחנו מחדש את החלטת המשמורת המשותפת.
אם אחד ההורים טוען שההורה השני כבר אינו מסוגל למלא את תפקידו כהורה שותף במשמורת משותפת, בית הדין יכול להורות על שינוי במעמד המשמורת, כך שיתקיים מינוי של הורה אחד כמשמורן הראשי. גם אם יש מקרה של חידוש הסכם המשמורת לאחר תקופה של גידול משותף, תיבחן תמיד טובת הילד כמרכיב העיקרי בתהליך, ויודגש שההסכם החדש יוכל להיות טוב יותר עבור הילד.
סיכום
הסכם משמורת משותפת הוא תהליך מורכב שדורש התחשבות במגוון פרמטרים, בהם מסוגלות הורית, קשר תקין בין ההורים והסכמות הדדיות. בכל מקרה, טובת הילד עומדת בראש סדר העדיפויות של בית הדין, והשאיפה היא תמיד להבטיח את טובתו בכל החלטה שמתקבלת. במקרה שמדובר במשמורת משותפת, כדאי להיעזר בטוען רבני מומחה ומנוסה בתחום דיני המשפחה, שיכול לייעץ ולמנוע תקלות בעת ניסוח ההסכמים ולוודא שהזכויות של כל אחד מההורים נשמרות.
אם אתם נמצאים בתהליך גירושין או שוקלים משמורת משותפת, פנו אל טוען רבני יצחק דרור לייעוץ מקצועי ומעמיק. תהליך הגירושין הוא לא פשוט, ויש צורך במומחיות רבה בכדי לשמור על טובת הילד ולוודא שההסכמים יתאימו למצבכם. אל תתפשרו – צרו קשר וקבלו ייעוץ שמותאם אישית לצרכים שלכם