הגשת תביעת גירושין – המדריך המקיף לפתיחת הליך בבית הדין הרבני
הליך גירושין הוא לא רק תהליך רגשי מטלטל אלא גם מהלך משפטי הדורש הבנה מעמיקה של כללי ההגשה וההתנהלות מול בית הדין הרבני. כדי להבטיח שהתהליך יתבצע בצורה הנכונה, חשוב להכיר את השלבים המרכזיים, ההכנות הנדרשות, ואת הזכויות והחובות של כל צד.
מתי ולמה יש להגיש תביעת גירושין?
כאשר בני זוג נשואים (באופן דתי או אזרחי) מחליטים לפרק את מערכת היחסים ולהיפרד, יש להגיש תביעת גירושין בבית הדין הרבני, שהוא הסמכות המוסמכת על פי החוק בישראל בכל הנוגע לגירושין בין יהודים. חשוב לציין שגם זוג שנישא בנישואין אזרחיים מחויב לעבור את תהליך הפרידה באמצעות בית הדין הרבני.
מה כוללת תביעת הגירושין?
תביעת הגירושין אינה רק בקשה לסיים את הקשר הזוגי, אלא כוללת גם נושאים נלווים חשובים כמו:
– חלוקת רכוש – קביעת אופן חלוקת הנכסים וההון שצברו הצדדים במהלך חייהם המשותפים.
– משמורת ילדים והסדרי ראייה – החלטות קריטיות באשר לטובת הילדים.
– מזונות ילדים ולעיתים גם מזונות אישה – קביעת גובה התמיכה הכלכלית.
במקרים שבהם לא הוגשה תביעה קודמת בבית המשפט לענייני משפחה בנושאים אלו, תידון כלל התביעה בבית הדין הרבני יחד עם הגירושין עצמם.
- שלב ראשון – בקשה ליישוב סכסוך
החוק במדינת ישראל מחייב כל זוג המעוניין להתגרש להגיש בקשה ליישוב סכסוך עוד לפני פתיחת תיק גירושין. מדובר בשלב שמטרתו לבחון אפשרות ליישוב המחלוקת בדרכי שלום, לרבות גישור או שלום בית. רק לאחר סיום השלב הזה ניתן להמשיך בתביעה מלאה לגירושין. - שלב שני – הגשת כתב תביעה לגירושין
כאשר לא מושגת הסכמה, יש להגיש כתב תביעה לבית הדין. בכתב זה מפרט התובע את עילות הגירושין, לרבות הוכחות לטענותיו (לדוגמה: בגידה, אלימות, הזנחה, התמכרויות וכו'). יש לצרף מסמכים נדרשים כגון תעודת זהות עם ספח מעודכן, ולעיתים גם כתובה ותעודת נישואין.
בפרק הנוגע לילדים, יש לפרט את עמדות ההורה בנוגע לחינוך הילדים, מוסדות לימוד, ערכים חינוכיים וכדומה.
הליך שלום בית – ניסיון אחרון לפיוס
במהלך הדיונים, ייתכן ובית הדין יציע לצדדים לנסות "שלום בית", שזהו ניסיון להחזיר את בני הזוג לשלום ולמנוע את הגירושין. אם קיימות ראיות לכך שהקשר אינו ניתן לשיקום – למשל בשל אלימות או איסור הלכתי – בית הדין יפסיק את הניסיון וימשיך לדון בתביעת הגירושין.
דברים שחשוב לדעת:
– הגשת כתב תביעה כרוכה בתשלום אגרת פתיחת תיק. קיימת אפשרות לבקש פטור מאגרה בהתאם למצב כלכלי.
– הדיונים מתקיימים בדלתיים סגורות, ואין לפרסם את תוכנם.
– לא כל טענה מתקבלת – לכן חשוב לנסח את כתב התביעה בצורה מדויקת, מנומקת, מבוססת ראיות.
סיכום
הליך הגירושין בבית הדין הרבני עשוי להיות מורכב – גם רגשית וגם משפטית. ניסוח לא מדויק של כתב התביעה עלול לפגוע בזכויותיך. לכן, מומלץ להיעזר בטוען רבני מוסמך, הבקיא בדיני משפחה, שילווה אותך בתהליך, ינסח את התביעה בצורה משפטית מדויקת, וייצג אותך בדיונים מול הדיינים.
ניתן ליצור קשר – השאר פרטים ואחזור אליך בהקדם לפגישה דיסקרטית וללא התחייבות.