כאשר זוג מחליט להיפרד ולהתגרש, אחד מהנושאים המרכזיים אשר נדרש להתייחס אליהם הוא נושא המשמורת על הילדים. לא אחת בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה ימליצו או ידרשו להסדר של משמורת משותפת, במטרה להבטיח שהילדים ימשיכו להיות גידולים משותפים של שני ההורים גם לאחר הגירושין.
הסדר כזה של משמורת משותפת מאפשר להורים להמשיך להיות שותפים פעילים בחיי הילדים, ולהיות מעורבים במידה שווה בגידולם ובחינוכם. זאת, כל עוד אין מניעה חוקית או בריאותית לכך.
הבנת המשמעות של משמורת משותפת
אחת השאלות הנפוצות ביותר בנושא זה היא כיצד מחלקים את זמני השהות של הילדים. רבים טועים לחשוב כי משמורת משותפת מתבטאת בחלוקה שוויונית של הזמן בין ההורים – כלומר, שהילד יעבור בין הבית של אימו ובית אביו בשוויון מוחלט. אך המציאות היא יותר מורכבת, והחוק אינו מחייב חלוקה שוויונית מלאה בין ההורים.
למעשה, ככל שמדובר בילדים מתחת לגיל 6, בית הדין נוטה להטיל על האם את המשמורת, ובמיוחד כאשר מדובר בתינוקות או ילדים צעירים. גם אם ההורים הגיעו להסכם של משמורת משותפת, לעיתים בית הדין יחליט שלילדים יהיה טוב יותר להישאר יותר ימים אצל האם במהלך השבוע, ויבצע חלוקה לא שוויונית של הימים. ראו גם מאמר בשם משמורת בגיל הרך.
תשלום מזונות במשמורת משותפת
ישנו עניין נוסף שיש לקחת בחשבון כאשר מדברים על משמורת משותפת: תשלום מזונות במשמורת משותפת. גם אם ההורים מקבלים עליהם הסכם של משמורת משותפת, ייתכן שבית הדין יפסוק שהאם צריכה לשלם לאב דמי מזונות, במיוחד אם יש פערים משמעותיים בהכנסותיהם. לדוגמה, אם האם משתכרת סכום גבוה יותר מהאב, יתכן שהיא תחויב בתשלום מזונות חלקיים עבור הילדים, גם כאשר הם שוהים עם שני ההורים באופן שווה.
המרכיבים המשפיעים על קביעת הסדרי המשמורת
בדרך כלל, בית הדין מתחשב בכמה פרמטרים חשובים כאשר הוא קובע את הסדרי המשמורת והחלוקה של הימים:
1. מרחקי מגורים – אם אחד ההורים גר רחוק מהמוסדות החינוכיים של הילד (גן, בית ספר וכו'), יש לקחת זאת בחשבון ולוודא שההסדר יאפשר לילד לשהות בסביבה שתהיה נוחה לו ולמערכת החינוכית בה הוא לומד.
2. שעות העבודה של ההורים – פעמים רבות יש להעדיף את הורה העובד בשעות גמישות יותר, על מנת לא לפגוע בתפקוד של הילד.
3. תשומת לב לטובת הילד – המרכיב החשוב ביותר בהחלטות כאלו הוא טובת הילד. בית הדין יתעקש תמיד על בחינה מדוקדקת של מה יהיה מיטיב עם הילד ויאפשר לו להיות בסביבה תומכת ומספקת, שבה הוא יוכל להתפתח באופן בריא.
הסדרים אפשריים לחלוקת ימים במשמורת משותפת
ישנם מספר אופנים בהן יכולים ההורים לחלק את זמני השהות של הילדים ביניהם. אחד ההסדרים הנפוצים ביותר הוא חלוקה חודשית, שבה הילדים שוהים שבועיים אצל אחד ההורים ושבועיים אצל ההורה השני. אם מדובר בילדים צעירים מאוד, ייתכן כי עדיף לשמור על חלוקה שבועית קבועה של ימים – כל שבוע אצל אחד מההורים.
כמובן, כל משפחה יכולה להגיע להסדרים גמישים יותר, בהתאם לנסיבותיה. ישנן משפחות בהן הילדים שוהים עם אחד ההורים בסוף השבוע ועם ההורה השני באמצע השבוע, וישנן משפחות שבהן הילד נשאר יותר זמן אצל אחד ההורים, תוך שמירה על גמישות לגבי פגישות נוספות עם ההורה השני. על מנת שתוכלו להתאים את הסדרי השהות עם ילדיכם באופן הטוב ביותר עבורכם, מומלץ לגשת לגישור בין בני זוג וזאת על מנת שתקבלו את לידיכם את כל האופציות עבור משמורת הילדים ותגיעו יחד לעמק השווה, למען טובת ילדיכם.
מה לעשות אם אתם שוקלים הסדר של משמורת משותפת?
כמו בכל הליך משפטי, כדאי מאוד להתייעץ עם מקצוענים בתחום, במיוחד כאשר מדובר בהסכמות שנוגעות לילדים. מומלץ לפנות לטוען רבני המומחה לדיני משפחה שילווה אתכם בתהליך וימנע טעויות שעלולות להוביל לעוגמת נפש ואי-הבנות בהמשך הדרך. יועץ מקצועי יוכל להבטיח שזכויותיכם יישמרו, גם אם יש הבדל בכוחות בין הצדדים, ולוודא כי ההסכמים יתואמו עם טובת הילד בראש ובראשונה.
חשוב לדעת
אם אתם שוקלים להיכנס להליך של משמורת משותפת או נמצאים במצב של גירושין, אל תעשו זאת לבד. קבלו ייעוץ מקצועי ממומחים בתחום על מנת להבטיח שההסדרים יהיו לטובתכם ולטובת הילדים. טוען רבני יצחק דרור מתמחה בתחום דיני המשפחה ויכול להנחות אתכם בכל שלב של ההליך – מהגשת התביעה ועד להסכמות על משמורת וגידול ילדים. אל תהססו לפנות ולתאם פגישת יעוץ.