הקדמה
אחד מהנושאים הבוערים לבני זוג לקראת הליך גירושין, הוא לדעת מה הם החיובים של תשלום מזונות הילדים בין הגבר לאישה. ומה קורה במקרה שיש הסכמה בין ההורים על משמורת משותפת. במאמר הקרוב נעמוד על השוני בין ההלכה היהודית בנוגע למזונות במשמורת משותפת לבין החוק העברי הקיים בבית המשפט במדינת ישראל.
על פי החוק היום במדינת ישראל על כל הורה ישנו חיוב לדאוג למזונות ילדיו הקטינים (החוק לתיקון דיני משפחה תשי"ט-1959), וחיוב זה חל בין אם ההורים חיים ביחד לבין אם הורים חיים בנפרד.
מזונות הילדים על פי הדין העברי
על פי הדין העברי (ההלכה היהודית) החובה העיקרית של תשלום מזונות הילדים מוטלת על האב.
לכן במקרה ובאו שני בני זוג לבית הדין הרבני על מנת שיכריע ביניהם בנוגע לשאלת תשלום המזונות, והסכימו ביניהם על משמורת משותפת. בית הדין עדיין יחייב את האב לשלם מזונות עבור ילדיו, אע"פ שהם שההורים חולקים יחד את זמני השהות ואת ההוצאות השותפות עבור הילדים. אולם כאמור במקרה כזה בית הדין יחייב את האב לשלם דמי מזונות, אך בסכומים מינימליים בלבד.
היוצא שבית הדין יחייב את האב מזונות במשמורת משותפת על אף שההורים חולקים יחד זמני שהות משותפים עם הילדים. אמנם מצב זה נראה אבסורדי לכאורה, בו האב מחויב בתשלום מזונות בנוסף להוצאות המשותפות שיש לו כלפי הילדים, כגון שכר לימוד, הוצאות מחיה וכלכלת הבית. ומכיוון שבית הדין הרבני כפוף להלכה היהודית, וכך נפסק בהלכה שחיוב המזונות חל על האב ללא קשר למקום שהותם של הילדים, לכך גם בית הדין פוסק הלכה למעשה, אלא אם כן מדובר במקרים חריגים שיוצגו בפני הדיינים.
גובה דמי מזונות במשמורת משותפת
גובה דמי המזונות במקרה של משמורת משותפת משתנה ממקרה למקרה ותלוי בהרבה גורמים, כגון הרווח הכספי של בני זוג וכד'.
לקבלת יעוץ ניתן ליצור קשר עם טוען רבני מומחה שיוכל לבחון את פרטי המקרה הספציפי שלך, כולל ההסכמים הקיימים, ההכנסות של שני ההורים, גיל הילדים, צרכיהם המיוחדים ועוד, ולהעניק לך ייעוץ מותאם אישי.
מזונות ילדים במשמורת משותפת על פי פסיקת בית המשפט
לפני מספר שנים בית המשפט העליון חידש (הלכה בע"מ 919/15) כי חוב המזונות אמנם חל על האב, אולם אם האב והאם חולקים שווה בשווה את זמני השהות עם הילדים, ובמקביל חולקים באופן שוויוני את ההוצאות השותפת. אין על האב חיוב לשלם מזונות עבור ילדיו, כיון שאף הוא נושא בנטל הכלכלי באופן שווה.
פסיקת בית המשפט הנ"ל מדברת אך ורק לילדים מעל גיל 6 אולם אם יש לזוג ילדים מתחת לגיל 6 החובה לפרנס את הילדים מוטלת על האב. אולם בפועל ההכרעה אינה ברורה לגבי חיוב מזונות במשמורת משותפת בילדים מתחת גיל 6, ופסק ההלכה/הדין הרלוונטי עבורכם ישתנה לפי נסיבות העניין.
הסמכות המכריעה
מכיוון שישנו חילוקי דעות בין פסיקת בית המשפט לבית הדין הרבני, החוק הקובע היום שסמכות ההכרעה בנושא של מזונות הילד נתונה לבית משפט לענייני משפחה.
ובמקרה בו בני הזג דנים בבית הדין הרבני על שאר תביעות שביניהם והסכימו הצדדים לדון מול בית הדין אף בעניין מזונות הילדים, רשאים בית הדין הרבני להכריע אף בזה.
לא פעם תיקים שמתנהלים בבית הדין נידונים אף על דיני המזונות, וזאת משום שבית המשפט מתנהל בעצלתיים ולא תמיד חותר לאמת, וקל יותר לדון בכך מול בית הדין שדן בענייניכם בדיני הגט והכתובה.
לסיכום
ההחלטות הננקטות בעניין מזונות במשמורת משותפת הן בעלות השלכות ארוכות טווח על חיי הילדים וההורים. טעות בהערכת המצב או בחישוב ההוצאות עלולה להוביל למחלוקות עתידיות ולפגיעה בקשר בין ההורים.
כדי למנוע מצב זה, חשוב להיעזר במומחים בתחום. טוען רבני מנוסה יוכל לסייע לכם להבין את זכויותיכם וחובותיכם, לבנות אתכם יחד הסכם מזונות ברור ומפורט, ולפתור סכסוכים באופן יעיל. ובעיקר איך להתנהל נכון מול הסמכויות להשגת תוצאה טובה למענכם.
אל תתמודדו עם האתגרים הכרוכים במשמורת משותפת לבד – פנו לייעוץ מקצועי.